Att betta på trav eller galopp

Trav- och galopp har sedan 1600-tal och 1800-tal varit sporter som människor världen över har satsat pengar på. Att följa ett trav- eller galopplopp är en mycket spännande upplevelse, och för den som satsat pengar på vem som ska bli vinnaren är det än mer spännande. Att se på dessa lopp är också en social aktivitet för de som är på plats och iakttar loppen. Det är vanligt att till exempel samla ihop ett gäng vänner eller kollegor för att titta på främst trav och samtidigt spela och äta middag.

Man kan betta och spela på olika sätt

I Sverige anordnas såväl lopp i trav som i galopp som vem som helst får lov att vara med och betta på. Det finns flera olika sätt att spela på, man kan som sagt exempelvis gå direkt till arenan där loppet ska ske för att spela. För den som inte vill uppleva loppet på plats finns det flera andra alternativ vad gäller betting på ett lopp. Den som vill spela på trav kan antingen besöka atg.se eller gå in i en spelbutik och där satsa och spela på hästar. Det finns även en hel del hemsidor, bland annat Unibets Odds, där man kan gå in och skapa sig ett eget log in och ha ett eget konto där man då kan både följa loppen live och satsa pengar i dem. I både trav och galopp finns det pengar att vinna, dock brukar vinsterna vara fler och högre inom travet då detta är en mer populär gren inom hästkapplöpning i Sverige.

Så kallade streckspel

Det finns en hel del olika så kallade streckspel att välja bland när man vill spela på hästar. Anledningen till att det kallas för streckspel är för att den som vill vara med och spela på ett lopp drar ett streck på en kupong för den häst som man vill spela på. Man får lov att dra ett streck på så många hästar som man känner att man vill spela på. Man betalar per streck, det vill säga att ju fler hästar man spelar på desto dyrare blir det. Varje streck kostar 50 öre och när man lämnar in sin kupong får man även betala en inlämningsavgift.

Det är en fördel att ha lite koll på såväl hästar, kuskar, ägare och stall när man väljer att spela på hästar. Om man exempelvis har koll på en kusk och en häst som har vunnit många gånger i stora lopp är det förstås smart att dra ett streck för just denna häst i loppet man vill spela på. Man behöver inte vara speciellt hästintresserad egentligen för att sätta sig in i travets eller galoppens värld. Efter att man spelat några gånger och följt några lopp brukar man snabbt skaffa sig en bild av vilka hästar som är återkommande och vilka kuskar/stall som presterar bra på banan. När väl intresset har väckts brukar det på ett naturligt sätt växa och bli ännu större under loppens gång. Ofta brukar flitiga spelare inom trav och galopp i slutändan ha stenkoll på både hästar, kuskar stall och status på hästarna. För den som blivit riktigt biten av sporten finns det dessutom guidade turer och visningar i tävlingsstallen där man får träffa hästarna när de är “off” banan för att ge dem en puss på nosen eller muta dem med en och annan morot inför nästa lopp.