Galopp är en stor sport i världen och derbyn är höjdpunkten

Galopp är kanske inte speciellt stort i Sverige i förhållande till andra hästsporter men i övriga världen så är galoppen en av de mer populära hästsporterna bland egentligen icke hästintresserade människor.

En galopptävling är som en stor fest med dresscode

Varje gång en galopptävling anordnas brukar det vara en festlig tillställning som lockar en mer välbärgad publik som har råd att spela om stora belopp och chansen att också därmed vinna höga vinster. I publiken finns det en oskriven regel som säger att alla besökare ska vara uppklädda som om de skulle på en finare fest. Det är inte alls ovanligt att kvinnor klär upp sig med hattar och männen med fina skjortor. I handen håller en hel del av besökarna ett glas bubblande champagne som de kan skåla med när de höga vinsterna galopperas in.

De mest prestigefyllda galopptävlingarna

De galopptävlingar som är de mest prestigefyllda är de som kallas för derby. Ett derby i galopp innebär att det enbart är treåriga fullblod som är med och tävlar. I världen finns det en hel del exklusiva derbyn som de riktiga galoppfantasterna mer än gärna reser världen över för att se och betta på. Dessa exklusiva derbyn äger rum i länder såsom Japan, England, Tyskland och USA.

Derby i galopp i Sverige

Även i Sverige finns det faktiskt derby i galopp, detta derby kallas just för det svenska derbyt. Detta derby äger rum på galoppbanan på Jägersro i Stockholm. Derbyt i Sverige lockar människor i alla åldrar. Även i detta derby är det till viss del en dresscode som gäller och att se kvinnor med hattar i publiken är ingen ovanlighet. Hela derbyt är upplagt som ett event där det finns något för alla. Man kan boka bord på panoramarestaurangen eller besöka Derby Kidz som är ett område för barn där det bjuds på underhållning, aktiviteter och tävlingar för de små men också för hela familjen. Ett populärt inslag som lockar barnen på Derby Kidz är figurerna Lollo och Bernie som mer än gärna står för kramar och roligheter. Derbyt erbjuder även så kallade företagspaket för de som vill bjuda sina kunder på något speciellt. För att boka ett företagspaket behöver man ofta vara ute i god tid då dessa bukar vara mycket populära att boka in en grupp på. Och som om detta inte vore nog så anordnas även en fest på kvällen efter derbyt. På denna fest är alla välkomna dock måste förköp göras för att få en plats på evenemanget. På denna efterfest samlas såväl kuskar, hästägare och publik för att mingla och äta middag. Efterfesten brukar vanligtvis äga rum på Triangeln, men detta kan variera från år till år. För de som inte vill äta middag på festen finns det ett fåtal drop in-platser att utnyttja.

Så trots att galoppen inte är den mest populära hästsporten i Sverige så finns det ändå ett visst intresse för den. Kanske är det genom den övriga världens intresse och festligheter kring galoppen som gjort att intresset även väckts till viss del i Sverige. För den som inte provat att uppleva en galopptävling borde kanske prova att faktiskt gå på ett derby och på så vis uppleva den förmodligen roligaste och mest glamorösa hästtävlingen som äger rum i Sverige och kanske också den mest glamorösa tävlingen i övriga Sverige. Det är aldrig för sent att lära sig att gilla och lära sig att betta i galopp.