Galopp och trav skiljer sig mycket i Sverige vad gäller popularitet. Intresset för galopp är inte alls lika stort som det är för trav. I vissa andra länder är det dock tvärtom, där är det galoppen som är den dominerande hästkapplöpningssporten. Man vet egentligen inte varför galoppen inte har fått samma stora uppmärksamhet och intresse som travsporten i Sverige, men så är fallet.
Så fungerar sporten som kallas för galopp
Till skillnad från trav används ingen vagn vid galopp. I galopp sitter ryttaren på hästen. Ryttaren har mycket korta stigläder och ska stå upp på hästen under hela loppet. När ryttaren står upp hjälper det hästen att lättare galoppera snabbt och själva rörelserna är lättare att ta ut för hästen när inte ryttarens tyngd ligger an mot ryggen på den. Det allra bästa är om ryttaren är liten och lätt. Man brukar innan loppen väga ryttaren tillsammans med sadeln. Ryttaren kallas i galoppsporten för jockey. Hästarna som tävlar i galopp är av rasen fullblod. Fullblod är förmodligen den hästras som galopperar snabbast av alla hästraser.
Här kan man kolla på galopp live i Sverige
Trots att intresset för galoppsporten i Sverige är begränsad finns det ett gäng galoppbanor i vårt avlånga land. På dessa banor kan man kolla på sporten live några gånger om året. Dessa banor finns bland annat i Göteborg och i Stockholm. Totalt finns det 7 stycken galoppbanor i Sverige. Dessa banor är utspridda i landet och de heter Blommeröd, Bropark, Göteborg galopp, Jägersro, Täby Galopp, Ulriksdals kapplöpningsbana och sist men kanske inte minst Österängens galopptävlingsbana. För att se när lopp och träningar äger rum på de olika banorna får man besöka respektive hemsida.
Fullblodshästar
Det finns flera olika typer av hästar som kallas för fullblod. Det finns bland annat det arabiska fullblodet som känns igen via dess glamorösa utseende och gångarter. Sedan finns också det engelska fullblodet som är en framavlad hästras. Gemensamt för alla fullblodshästar är att de är kända för att ha ett hett temperament och att de till viss del just därför är bitvis svårhanterliga. Fullblodshästarna har förutom utsetts till den snabbaste hästen även utsetts till den vackraste hästrasen. Av denna anledning har fullblodshästar använts en hel del för att förädla andra hästraser som då ska får deras vackra utseende. De hästar som har korsats med fullblodshästar räknas ej till rasen fullblod utan för att räkans som fullblod måste hästen var renrasig.
Den som ska hantera ett fullblod bör vara en erfaren hästmänniska och ryttare såväl vad gäller omhändertagandet av hästen på marken som på hästryggen. Hästen används såklart för galoppsporten, men den används även för de flesta andra hästsporter såsom hoppning, dressyr och fälttävlan.
Så känner man igen ett fullblod
En renrasig fullblodshäst känns enkelt igen tack vare sin glamorösa kroppsform. Hästarna är ofta smala och atletiskt byggda och bärs upp av sina långa, smala ben. Huvudet är mycket fint och för de arabiska fullblodshästarna är ansiktsformen ofta konkav, det vill säga att nosbenet går in vid partier ovanför mulen, vilket ger en glamorös look. När man säger ordet fullblod syftar men ofta på det engelska fullblodet och när man menar arabiskt fullblod brukar man uttrycka just arabiskt framför ordet fullblod. Detta kan tyckas konstigt eftersom att det arabiska fullblodet kom först och det engelska fullblodet har avlats fram från det arabiska fullblodet.