Lär dig allt om trav här

I travsport, till skillnad från galopp, sitter personen som styr hästen i en vagn även kallad sulky. Denna vagn är lätt och väger inte mycket just för att ekipaget ska vara så lätt som möjligt för hästen att dra så att den då kan trava fortare. En tävlingsulky har plats för en person men det finns vagnar som har plats för två personer, men dessa körs endast på träningar. Vagnen är byggd i stål och väger vanligtvis under 25 kg. Tyngden som ligger över hästens rygg är endast 4 kg och resten av vikten är den som hästen drar bakom sig. Under den delen av vagnen som vilar på hästen rygg placeras en vadderad kudde som ska göra att det är bekvämt för hästen samt för att undvika skavsår.

Den som kör vagnen kallas för kusk. Det krävs en hel del träning och erfarenhet för att vara en bra kusk och kunna köra loppet på ett tryggt sätt utan att krocka med medtävlande hästar och vagnar. Det finns en hel del känd kuskar i Sverige och några exempel, som i princip alla känner igen namnen på, är Olle Goop, Björn Goop, Stig H Johansson och Sören Nordin med flera.

De vanligaste och största travloppen i Sverige

Detta lopp kallat V75 är det vanligaste loppet inom trav i Sverige. Loppet körs vanligtvis på lördagar men då och då körs extralopp på andra dagar. V75 är ett så kallat streckspel där de som spelar och satsar pengar drar ett streck på den eller de hästar som de vill satsa på. Detta lopp är det i Sverige där det omsätts mest pengar. Man spelar på ATG eller hos spelombud. De som vinner mest pengar är de som har sju, sex och fem rätt.

Detta lopp innefattar 8 lopp. De som vinner mest är de som har åtta, sju och sex rätt. Spelarna drar även här ett streck på de hästar som de vill spela på. Ett streck kostar 25 öre plus inlämningsavgift. Den som vill spela lämnar in sin kupong via ATG eller lämnar in den via sitt närmaste spelombud. Många tycker om att se trav live precis som folk ser fram emot att hellre se på fotboll live i en EM-arena. Därför finns Jägersro och andra travanläggningar för folk att komma att titta live.

Tävla och betta på vinnare, tvilling, plats och trio

Om man vill satsa pengar på hästar kan man välja om man vill satsa på vinnare, tvilling, plats eller trio. Att satsa på vinnaren är, inte helt oväntat, att satsa pengar på den häst som vinner hela loppet. Om man däremot väljer att satsa på trio eller tvilling så satsar man på de hästar som man tror ska komma bland de första, om man satsar på tvilling handlar det om de två första och man satsar på trio handlar det om de tre första hästarna över mållinjen. Det finns även något som kallas för plats. Att satsa och spela om plats betyder att man satsar pengar på en häst som man tror ska komma bland de tre första hästarna över mållinjen i loppet. De hästar som har flest spelare har lägst odds medan de som har lägst antal spelare har högre odds. Ett streck på en kupong kostar oftast mellan 25 öre och 50 öre men därtill kommer även en inlämningsavgift per kupong. Det går att spela eller strecka samma häst flera gånger, vilket kostar lika mycket som att dra streck på olika hästar men om den hästen vinner multipliceras vinsten med antal streck i kupongen.