Populära hästsporter

Det finns en hel del hästtävlingar och sporter som utövas runt om i världen. Det finns till exempel dressyr, banhoppning, westernridning och många fler. En av de största hästsporterna är den dominerande hästkapplöpssporten men det är inte den enda som lyckats fånga populariteten. Travsporten är nämligen också en av de större sporterna, framförallt i Sverige. Det finns flera travtävlingar som utövas regelbundet och det är också en av hästtävlingarna som många väljer att satsa pengar på.

Olika grenar inom hästsporten

Galopp och trav är två av de största hästsporterna i världen, men de är inte de enda som finns. Några andra relativt stora hästsporter som finns är banhoppning, det är en ridsport som existerat väldigt länge. Det har till och med varit en olympisk gren sedan början på 1900-talet. Banhoppning går ut på att deltagaren ska ta sig igenom en bana bestående av hopp med olika höjder och svårigheter.

Dressyr är en annan populär ridsport som går ut på att deltagaren ska genomföra ett program som består av speciella rörelser. Det är en gren inom hästsporten med fokus på samspelet mellan hästen och ryttare.

Grenarna som finns inom hästsporten är väldigt annorlunda jämfört med hästkapplöpningssporten. Trav och galopp utgår främst från att vara så snabb som möjligt medan grenarna inom hästsporten utgår mer från skicklighet, samspel och fina rörelser. Det du kan förvänta dig av hästtävlingar, oavsett typ, är att spendera mycket tid utomhus. Självklart är det även möjligt att träna och delta i sporterna inomhus, men de flesta som börjar med någon typ av hästsport tillbringar vanligtvis den mesta tiden utomhus. Inte bara för att träna de olika rörelserna utan även som ett sätt att förbereda både sig själv och hästen för olika omgivningar. Under en tävling finns det ofta en publik vilket kan distrahera både dig och hästen. Därför är det bra att lära sig att stänga ute allt som sker runt omkring.