Spännande fakta om galopphästen

Galopphästen har länge varit omdiskuterad. Fördomarna är många och myterna med. Det sägs att hästar som används för galopp inte är ordentligt omhändertagna, men så är inte fallet. I Sverige finns det cirka 15 000 engelska fullblod (en ras som ofta används vid galopp), men bara cirka 1000 av dessa är aktiva inom sporten. Här nedan har vi samlat en lista på spännande och bra fakta om galopphästen som du antagligen inte visste!

Den härliga galopphästen

1. Det är inte bara det engelska fullblodet som används i samband med galopp. Även arabiska fullblod är mycket uppskattade och välkomna på banan. Fördelen med att använda engelska fullblod till galopp är dock att de är lite snabbare.

2. Engelska fullblod utvecklas snabbt. Det betyder att de får börja tränas redan när de är 1-1,5 år gamla. Dock brukar de flesta hästar tas ur tävling och träning när de är cirka 5-7 år.

3. Det finns hästar som tävlar längre än till 5-7 års ålder. För inte allt för länge sedan var det en 17-åring som begav sig in på banan och som fortsätter att vara lika framgångsrik.

4. För att en häst ska få vara med i galopp måste den först godkännas av Svensk Galopp. Här finns det en hel del regler att följa. En galopphäst får t.ex. inte ha samma namn som en annan galopphäst.

5. Bland jockeys finns det en oskriven regel – du byter aldrig namn på din häst. En häst vars namn har blivit bytt sägs ha otur med sig och ingen vill väl ha otur i nacken när det är dags för tävling. Se därför till att du väljer ett riktigt ovanligt namn till din häst. Vad du sen väljer att kalla den vid är en annan femma.

6. Galopphästens utrustning skiljer sig mycket från vanlig ridutrustning. Sadeln är väldigt liten och kan ibland väga bara några ynka 100 gram.